Vi har igennem mange år været stor fan af hør. Hør er et meget slidstærkt materiale, som mennesker har brugt i år tusinder.

Husbonden og jeg har nu besluttet at vi vil være en del af et projekt hvor vi skal dyrke hør, for derefter at høste og bearbejde det. Det glæder vi os meget til.

Projektet går i sin helhed ud på at finde økologiske landmænd i Danmark som vil dyrke hør. Det i sig selv er ikke det store problem. Problemet ligger i at vi har nedlagt vores skætterier og mange af vores spinderier. Det gør at vi får et afsætningsproblem i værdikæden. Derfor er fibershed.dk ved at se om der kan findes en løsning på det problem, som jo da ikke er sådan lige til.

Brugen af hør passer så fint ind i vores liv, for det første fordi jeg gennem min uddannelse som egnsdragt instruktør bruger meget hørtråd og stof. For det andet fordi jeg gennem de senere år, har fundet ud af hvor god en fiber høren er til andre formål også.

Miljø, klima og hør

Nå nu jeg er godt i gang med at forsvare høren, må jeg også lige runde det der ligge mange mennesker på sinde, nemlig det der med klimaet og miljøet.

Teksstilindustrien får i øjeblikket hug for at de er dem der sviner aller mest. Det er der sikkert også noget rigtigt i. Men lad os lige holde for øje at de jo kun sviner fordi der er kundegrundlag for det. Vi køber jo deres vare, og så længe vi gør det, vil de fortsætte med at svine.

Men hvis nu vi alle begynder at købe tekstiler der er miljørigtige og af god kvalitet, så vil industrien også følge med der.

Ser I hør er noget af det meset miljørigtige at bruge.

Hør kræver ikke så meget vand som bomuld. Derudover er det ikke nødvendigt at sprøjte hør for pesticider, som man gør med bomuld. Høren kan endvidere dyrkes på vores bredegrader og kræver ikke så lang transport som bomulden. Derfor er det vigtigt at vi får høren tilbage produktionen i Danmark, lige som man havde den under 2. verdenskrig. Der var op til flere skætterier, især på Fyn. De skætterier er nu blevet nedlagt, hvilket er både synd og skam.

Mon ikke vi i fællesskab kan vende den skude og få høren tilbage til Danmark? Jeg tror det.

Hør i boligen

Vi har hør over alt i vort hjem- præcis som man havde i gamle dage.

Vi har hør duge, servietter, håndklæder, viskestykker og karklude.

Hør er et meget taknemligt produkt. På dugene og servietterne sætter snavset sig ikke så let.

Hør tørre meget hurtigt og det har en større sugeeffekt. Derfor er høren velegnet til servietter, karklude og viskestykker.

Når høren bliver vasket tørre den ret hurtigt.

Beklædning

I mange tusinde år har vi haft høren som en del af vores beklædning. Desværre blev den udkonkurreret af bomulden- af en eller anden grund, som jeg ikke har sat mig ind i.

Førhen syede man serke (lange skjorter) af hørlerred. Det gjorde man dels fordi det var det man havde adgang til og fordi fordi det var meget stærkt. Det vil sige at man syede tøj der kunne holde. Lige præcis den tanke skal vi holde fast i og lære igen. Det er det der vil skåne vores miljø og give os en renere jord. Meget af de beklædningstykker vi studere på uddannelsen “egnsdragtinstruktør”, er tøj der er nørmer sig  200 år. Se det er noget der bør få os til at tænke lidt over den måde hvorpå vi agere i dag.

Mere om hør

Kunne man tænke sig at vide mere om hør, så er man hjertens velkommen på Egegaarden.

Hos os kan man også mærke disse skønne stærke fibre.

 

 

2 Kommentarer

  1. Dorthe Keller

    Elsker hør – det er slidstærk og smukt – god arbejdslyst . Har lige nyligt købt hør/bambus garn .Ligner det silke vi strikkede af først i 1980erne og tanken er jeg skal have en top

    Svar
    • Husmoderen

      Hej Dorthe

      Ja hør er bare så lækkert og meget bedre og sundere end for eksempel bomuld. Uhhh jeg glæder mig til at se din top. Den må du sende et billede af så vores læsere kan se hvad man kan bruge høren til. Åhh ja jeg husker godt garnet med hør og bambus. Dog er jeg lidt varsom med at bruge bambus. da det er importeret. Her tænker jeg selvfælgelig på miljøet- men jo bambus er også lækkert.

      tusind tak for dit skriv- glæder mig til at hører fra dig igen, og kom endelig forbi så du kan følge med i vores “hør projekt”. 🙂

      De bedste hilsner
      Berit

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere