Vores have tager lige så stille form som en gammel lanbohave. Det tager tid at få plantet til og få anlagt haven som vi gerne vi have den skal være.

Planterne vi sætter og har sat i den er nøje udvalgt efter hvad der fandtes i landbohaverne i gamle dage.

Haverne dengang var som regel opdelt i nyttehave og prydhave. Det var noget med “hver ting til sin tid”, og hvad skulle vises frem?.

Vores have bliver ikke delt op som sådan, men vi kombinerer nyttehave og prydhave i ét. Det gør mest af hensyn til pladsmangel, men også at vi har fundet planter som tillige er velegnet til både nytte og pryd.

Stauderne

Vi har i mange år talt om at etablere et staudebed. Dette er nu omsider blevet en realitat.

I bedet har vi plantet mange forskellige stauder. Ens for dem er at de alle er spiselige, dog med undtagelse af én og det er sæbeurten.

Sæbeurten skal jeg i sagens natur bruge til at fremstille sæbe af når der skal vaskes. Dette gøre ved at bladene fra urten knuses i en morter. Det knuste komme i en skål eller beholder med vand, hvorefter der rystes og sæben fremkommer.

Nyttehaven

I nyttehaven har vi en alen lang liste af afgrøder, men lad mig begynde at nævne:

kål: rødkål, hvidkål, rød grønkål, grøn grønkål, rosenkål, blomkål.

Det er en fordel ikke at spise de importerede madvare om vinteren. Her kan man sagtens erstatte dem med afgrøder vi kan dyrke på vores bredegrader. Her kommer kålen ind. Den giver os de fornødne vitaminer og mineraler, som vi skal bruge for at opretholde det sunde liv.

Ved at leve sådan er man miljøbevidst og skåner vores klode for mange unødige forureninger.

Min kusine fortalte forleden at vores oldemor havde fortalt at da hun var barn delte hele familien en appelsin. Der var ikke råd til mere og der er uden tvivl ikke kommet så mange af den slags til landet. Det var dyrt at fragte og det tog lang tid for den type frugt at komme til landet.

Foruden kål har vi Kartofler (gamle sorter), rødbeder, gulerødder, salat, tomater, hvidløg, gule løg, rødløg, porre, knoldselleri, bladselleri, jordskokker, æret, ærter til gule ærter og bønner.

Gulerod går i frø

I haven har vi sat en gulerodstop for at få den til at gå i frø. Det er ved at ske nu og vi kan om ikke så længe tage frø fra til næste års såning.

Ved at vi tager frø fra giver os en økonomisk besparelse og en stor selvtilfredshed som giver os overskud til andre gøremål.

I disse tider hvor mange er i bekneb økonomisk kan det varmt anbefales at man sætter sig ind i den kunst at tage frø fra. Det kan hjælpe lidt på økonomien. Som der siges “mange bække små, giver en stor å”.

Øvrige planter i haven

Der er naturligvis også de gamle bærbuske som manmå have i en gammel landbohave. Det være sig ribs (hvide og røde), solbær, hindbær, brombær, stikkelsbær.

Så er der jordbær for ikke at glemme det skønne skønne bær.

Vi har hybenbuske, mandeltræ og forskellige nødebuske og valnødde træ.

Vi må da heller ikke glemme de mange frugttræer. Af dem kan jeg nævne, forskellige æblesorter så vi har til hele året. Så er der kirsebær og pære træer.

Med alle de ting i haven kommer vi ikke til at lide nogen nød.

Vi kommer ikke til at lide nogen nød

Dertil skal også nævnes at vi jo også har kød gående ude i grisestien og hønse/ande/gåsegården.

Vi har igennem mange år været selvforsynende. Det er der mange mennesker der har fundet ganske sjovt, forstået på den måde at vi er gjort lidt til grin.

Dog er vi nogle mennesker der står imod og lever det liv vi gerne vil, så vi klare det.

Dog er bøtten vendt, her under krisen og med en trudsel om krig. Det har gjort at mange kommer til os for at spørge til råds.

Det føles rart at vi nu kan hælde ud af vores mangeårrige erfaring i at leve ud fra devisen “brug hvad du har”.

3 Kommentarer

  1. W. Brøndel

    Hej Egegård
    Skønt at høre fra jer ! Det er rigtigt at der er travlt i haverne, vi har en hyldehæk mod den ene nabo. Der har jeg lige klippet hyldeblomster til hyldebrød. Den opskrift har jeg fra en gammel kogebog med masser af opskrifter på gammeldags mad.
    Vi har også lige sat tomatplanter, porrer, kartofler, salat, græskar og gulerødder.
    Jeg ser altid efter gamle kogebøger i genbrugsforretninger- der nemlig meget gode tips og opskrifter, der kan bruges.
    Vi har også brombær, hindbær, jordbær,
    samt solbær,rabarber,kirsebær,blommer og æbler 😉 så der er nok at se til hele sommeren. Men det er et givtigt arbejde, der spare og er sundere, fordi vi ved der ikke bliver brugt nogle gifte. Vi bruger f.eks. kaffegrums til at holde snegle og lignende ude fra vores bede.
    Jeg ønsker alle en god sommer herfra😃
    Vh. W. Brøndel

    Svar
    • Husmoderen

      Kære Brøndel

      Det er så dejligt at høre fra vores “gamle” læsere.
      Ja,os der har store haver, fyldt med gode frugter og grønsager, har travlt fortiden. Ja det har vi vel egentlig haft længe. Jeg ser jo at det jo også er noget tid siden du har skrevet til os. Besvarelsen kommer først nu, fordi vi har og har haft tralvt med netop haven- sagde hun og smiler lidt hen for sig.
      Jeg kan se at I også har mange sunde og lækre ting i haven. Jeg giver dig fuldstændig ret i at arbejdet i haven lønner sig i sidste ende. Vi lever, som du skriver, sundere og det er billigere.

      Du skriver at du bruger kaffegrums rundt om bedene for at hold sneglene væk.
      Har du gode erfaringer med det?
      Det vil jeg gerne høre lidt mere om skal jeg sige dig.
      Jeg håber snart at høre fra dig igen.

      De bedste hilsner
      Husmoderen fra Egegaarden, Berit

      Svar
  2. W. Brøndel

    Hej Berit.
    Ja, det med kaffegrums er et tip jeg har fået fra min søster.
    Når vi har lavet kaffe, tømmer vi filtret i en skål og sætter den i et sted med sol. Så tørrer grumset stille og roligt. Jeg rører jævnligt i det med en gaffel,så det ikke klumper.
    Vi drysser det rundt i kanten af bedene i starten af sæsonen . Alt efter om hvordan sommeren bliver og hvor mange snegle ,der kommer ,drysser vi efter behov.
    Det virker som om dyrene ikke kan lide at få grumset ind under “fødderne”, og så finder de andre græsgange.
    Håber du også kan få glæde af tippet 🤣Mange hilsner og ønsket om en god sommer herfra
    Winnie

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere