Jeg bage ofte vores eget brød, men ja det kan til tider hænde at jeg må købe. Når det sker er det ofte fordi jeg har haft travlt med mange andre ting.
Det er jo sådan at jeg jo er alene om de ting som man førhen var flere om på gårdende. I gammel tid var der ofte en lille pige og en store pige som hjalp madmor med dagens gøremål.
Storepigen havde ofte være på gården siden hun blev konfirmeret- dengang var hun lille pigen. Da store pigen blev gift rykkede lillepigen op og blev storepigen. Nu kunne hun få et større ansvar og hun måtte tage den nye lille pige i oplæring sammen med madmor.
Men brød det bager vi altså som udgangspunkt helst selv.
Egegaardens rugbrød
2 dl svederug
1 dl. Groft hvedemel (ølandshvede, durum er meltyper jeg foretrækker)
arbejdsgang
bland ingredienserne sammen og lad dem stå på køkkenbordet.
omrør dagligt
efter 2-4 dage begynder surdejn af dufte syrligt og boble. Den er nu klar til brug.
Tip:
Dagen før bagningen, kan man sætte en lille skål hørfrø i blød, og lad dem trække til der skal bages.
Brødet
1 portion surdej
1 l. kuldslået vand
1 fl. mørk hvidtøl
1 stor håndfuld salt.
8-10 dl. hvedemel
ca. 6 dl. rugmel
evt. opblødte hørfrø (kan undlades).
evt. 2 dl. solsikkekerner (kan undlades)
Arbejdsgang:
Bland ingredienserne sammen, og lad det stå på køkkenbordet til det er hævet og bobler ivrigt.
Tilsæt hvedemel til dejen har en konsistens som en kagedej. Prøv dig frem.
Bagetid
kom dejen i godt smurte forme som passer til at de bliver fyldt lidt over halvdelen med dej.
Bag ved god varme i 1t. 30 min.
Varmegraderne er lidt svrt for mig at beskrive, da jeg har brændekomfur. Men der skal være godt blus på ovnen til at starte med. Efter ca. 5 min skrues ned til middelvarme. jeg vil tro at det er omkring 150- 170 grader. Prøv dig frem. Det kan varierer fra ovn til ovn.
0 kommentarer