Nu nærmer den tid sig hvor vi spiser mere rødkål end ellers.
På egegaarden laver vi naturligvis vores rødkål selv. Opskriften er en kombination at gamle opskrifter, som jeg har taget lidt fra hver i sær.
Egegaardens rødkål
til 6 pers
500 gram rødkål
et lille nip (knivspids) stødt nelliker
2 spsk dansk honning
½ dl. æblecider eddike (fra Kysøko. Kan fås i Egegaardens butik)
200 gr. smør
2 dl. andefedt (kan undlades, men det ændre smagen. rødkålen bliver stadig god)
2 spsk. ribsgelé
Arbejdsgang:
Snit kålen i mindre stykker. Brun smøret af sammen med stødt nelliker, og tilsæt den snittet kål. Rør om til kålen er begyndt at stege.
Tilsæt nu de øvrige ingredienser og kog rødkålen under låg ved svag varme til den er blød.
Nogen tilsætter appelsinstykker. Det har vi nu ikke tradition for i vor familie.
Som det vågne øje ser, søder jeg ikke med sukker. Jeg bruger honning og i det her tilfælde ribsgelé. Raffineret sukker er ganske unødvendigt og er ej godt for helbredet.
Denne opskrift er mere velegnet til diabetikere, da den er sødet med honning. Dog skal diabetikere se sig godt for ved at indtage noget der her sødet i det hele taget.
Mortens aften
I morgen er det Mortens aften og så skal der gås på bordet.
Vi er også her håbløse traditionsbunden når det gælder den rette menu på Mortens aften. Det var gæssene der afslørede Morten Bisp. Derfor spiser man traditionen tro gås på Mortens aften.
Det er ikke en tradition der holdes i hævd længere. De fleste spiser and, men hos os er det altså gås.
Det er rimeligt let for os at få gås på bordet, for vi har selv gæssene. De bliver selvfølgelig slagtet så vi kan få gås til Mortens aften og til jul.
Jeg lover at jeg skriver om vores gåsesteg og Mortens aften i løbet af et par dage.
Få flere oplysninger
Man kan se en lille video om fremstillingen af rødkålen. Videoen ligger på facebooksiden “livet på Egegaarden”.
Her findes også andre ting som jeg ikke har lagt op på bloggen.
0 kommentarer