Her på gården kærne jeg stadig smør på en gammeldags smørkærner i træ.
Fløden må jeg desværre købe hos vores lokale købmand, for vi har ingen ko her på stedet.
Den hjemmekærnet smør smager virkelig dejlig frisk og så får vi jo også kærnemælken som er et biprodukt af smærkærningen.
Af kærnemælken laver jeg ofte ost og som bi produkt af det får vi ostevalle, som er godt at have i husapoteket. Det er rigtig godt at bruge til sårrensning til såvel dyr som mennesker.
Sådan fremstilles smør
½ l. fløde
1-2 spsk kærnemælk ( må dog købes til at starte på)
hæld fløde og kærnemælk i en smørkærner (kan købes på nettet). Har du ikke en kærner, kan en skål bruges.
Lad blandingen stå og trække – det må godt have stuetemperatur.
Smørkærner
træk nu stemplet op og ned til du fornemmer at det er blevet til smør. kig til det i ny og næ. Når blandingen klumper og der er tydelige tegn på smør blandet med en tynd hvid masse (kærnemælken) sies smøret fra kærnemælken.
smør fremstillet uden kærner
Det er nemmest her at tage sin håndpisker og og pisk til smørklumperne kommer fra.
Dæk lidt til med et viskestykke, for det kan godt sprøjte ret så meget. Eller pisk i en skål hvorpå der er låg med hul i til piskeren (anbefales).
Nu er fremgangsmåden den samme som ovenfor beskrevet.
Smøret vrides-presses-trykkes- mases sådan at alt kærnemælken er kommet ud af. hæld mælken i en kande og stil den i køleskabet.
Kærnemælken omrøres dagligt i en uges tid og når den har syrnet tilstrækkeligt er kærnemælken klar til brug.
om osten skriver jeg i et senere indlæg, så hold øje
0 kommentarer