I dag er det søndag. Om søndagen tager vi den lidt med ro om morgenen. Det hænder at jeg tager en tur i kirke. Det gjorde jeg ikke i dag for det er konfirmationstid, og der er ingen grund til at jeg fylder op i kiekn på sådan en dag. Det er konfirmanderne og deres familiers dag.
I stedet har vi fået sat de forspirrede rosenkål. Og har fået sat dej over til det rugbrød- det står nu til hævning.
Mælkebøttecreme
Det vigtigste jeg har fået lavet, er at jeg har lavet mælkebøttecreme. Mælkebøttecreme er godt til nogen former for sporiasis. Vores barnebarn er desværre angrebet af denne frygtelige hudsygdom, dog ikke hårdt, men alligevevel er det ikke sjovt at have. Hun skal nu prøve mormors creme mod hendes psoriasis. Vi håber at det hjælper.
Processen til at kunne lave denne creme har været lidt lang, da jeg først skulle lave mælkebøtteolien. Det er ikke svært at lave olien selv. Det der tager tid er at den skal stå og trække i 2 til 3 uger.
mælkebøtteolie:
saml mælkebøtter i en stor skål. Nip hovederne af og læg dem i en skål. Hæld rapsolie over. Læg et vævet klæde over og bind til så det slutter tæt.
Lad olien tække i 2 til 3 uger
Jeg bruger rapsolie, da det er den billigste olie. Andre olier kan med fordel også bruges. Dog skal man være opmærksom på at olivenolie kan blive harsk.
Til fremstilling af cremen har jeg brugt følgene:
20 gr bivoks
125 ml. mælkebøtte olie
200-250 gr. tempereret vand.
smelt bivoks i olien over et vandbad.
Når bivoksen er smeltet tilsættes det tempereret vand lidt ad gangen, til cremen er let flydende. Samtidig blendes massen med en håndblender til cremen er let flydende.
Det er vigtigt at man her prøver sig frem. Den første gang jeg lavede creme, blev den meget fast, men kunne sagtens bruges.
Der er et ordsprog der så rigtigt siger “Øvelse gør mester”.
Kom cremen på rengjorte glas med en ske, og sæt låg på.
Er glassene store kan man anvende en dejskraber til at fylde glassene.
Dog anbefaler jeg at men ikke bruger for store glas, da cremer generelt kan blive lidt ulækre med tiden.
Jeg har lige lavet cremen med din opskrift, jeg oplever at der efterfølgende er vand “huller” i cremen.
Har du oplevet det?
Hvad gør jeg evt forkert, nogen idé
Hilsen
Christie
Kære Christie
Ja det har jeg oplevet, og der er mnage ting der kan spille ind. Dog kan du sagtens bruge cremen alligevel.
Rum temperaturen kan spille ind.
Luftfugtigheden kan spille ind.
Det er faktore vi ikke kan gøre så meget ved.
Men det du skal være meget opmærksom på er vandmængden og at vandet ikke må være for varmt og ej heller for koldt.
Til tider ( kommer an på luftfugtigheden og rumtemperaturen) skal der ikke så meget vand i.
Det hænder stadig at mine cremer bliver lidt hårde.
Håber at du ud fra mit svar får det til at virke næste gang, men prøv at være lidt varsom med vandet.
Du er hjertens velkommen til at spørge igen om du ikke får det til.
De bedste hilsner
Husmoder, Berit