De senere år har jeg bagt svupsakkere ved juletid. En svupsak er en slags æbleskive, som er mere kompakt og tungere end den æbleskive vi kender i dag.
Svupsakken er oprindelig en falstrinsk kage eller bolle om man vil, som man spiser ved juletid præcis som æbleskiven. der er blot den forskel at man til svupsakken får snaps. Snapsen hældes forsigtigt i den åbne svupsak, og så ned med den. Det smager dejligt, men er man ikke til snaps, så kan man så udemærket også server svupsakken med syltestø, sukker og flormelis.
Min opskrift på svupsakkere får du her.
6 pers.
500 gr. mel
3 dl kærnemælk (her bruger jeg den kærnemælk vi få, når vi har kærnet smør)
3 dl. mælk ( jeg bruger økologisk sødmælk)
2 æg
50 gr. gær
1 tsk salt
1 tsk sukker
½ tsk kardemomme
100 gr. rosiner
1 ubehandlet citron
fedt til stegning
Mælk og kærnemælk opvarmes til det er håndvarmt (rør i det imens ellers klumper kærnemælken).
Pisk æggene let sammen og hæl dem i mælken.
Gæren smuldres og røres sammen med sukker og salt. Når gæren er flydende, tilsættes den lune mælkeblanding, skallen og saften fra den revet citron. lad dejen stå i 20 min. Den skal hvile sig.
Imens blandes mel med kardemomme.
Når dejen har hvilet de 20. min. tilsættes melblandingen lidt efter lidt imens der røres..
Lad dejen hæve et lunt sted i 1 time.
Bag nu svupsakkerne som æbleskiver bliver bagt.
0 kommentarer