Ingeborg, Minna og Ingrid´s boller

af jan 22, 2021Madopskrifter5 Kommentarer

Her forleden havde vi den store ære at få besøg af tre små piger- De skulle lave deres helt egen opskrift på boller.

Hen på formiddagen mødte bageholdet op på Egegaarden. Holdet bestod af Ingeborg, Minna Rosa og lille Ingrid Marie. De var helt klar, til at gå i gang med dagens opgave. Alle tre havde glædet sig meget til at være sammen hos morfar Freddy og mormor Berit. Det var altså også længe siden de havde set hinanden.

Her er bageholdet

Efter pigerne havde sørget for at der var godt blus på brændekomfuret, og havde fundet ingredienser og redskaber frem, var det tid for at lægge en logistisk plan for arbejdet.

Pigerne startede med at vaske deres hænder, og så var det ellers i gang med at få lavet mel på møllen, vejet og målt af.

Mormor Berit var assistent, og morfar Freddy fotograf og overassistent. Han trådte med andre ord kun til når der virkelig- som i virkelig- var brug for assistance.

Da dejen var lavet indtog vi alle en let frokost.

Desværre måtte den yngste bagermester overgive sig for trætheden begyndte at melde sig- middagsluren kaldte.

Så var det i gang.

Her over ser I kornet inden det bliver malet på møllen. Det syntes pigerne var en ret interessant oplevelse – det at se mel bliver til. Ingeborg udbrød “Nej kornet bliver til mel”. Hun kunne nu koble kornet på marken til det at lave mel. Det er da så fantastisk, når man kan være med til at vise børn hvordan det hele går for sig. Ja husmoderen bliver glad inden i, når børnene for en succes oplevelse.
Bager mester Ingeborg i gang

Det er en lidt sjov iagttagelse at se Minna Rosa nærmest kravler rundt i baggrunden- jeg gad vide hvad hun laver? 😉

Bagemester Minna Rosa i fuld sving med kagerullen. 

Her får du pigernes bud på de lækreste laktosefrie boller:
1 pk gær
6 dl. rismælk
3 æg (det ene til pensling)
3 dl hel emmer (kan købes groftmalet hos Helsam)
3 dl. hel hvede (kan købes groftmalet hos Helsam)
10 dl hvedemel
1 tsk groft salt
250 gr. margarine (bagning)
1 spsk. lynghonning
Arbejdsgang:
gæren smuldres i en stor bageskål og røres med salt- gæren bliver helt opløst.
Lun rismælken. Tilsæt den bløde margarine i mælken og lad den stå til den er næsten smeltet. HUSK mælken må ikke være for varm (lillefingerprøven).
Kom mælk og den smeltet margarine i skålen med gæren og rør det let sammen med en grydeske.
Rør de 2 æg og honningen i og lad det hvile i 20 min. på køkkenbordet.
Nu skal melet tilsættes lidt ad gangen, mens der æltes godt med hænderne. Ælt til dejen slipper.
Dejen stilles til hævning på køkkenbordet. Den skal hæve til dobbelt størrelse.  
Og så kan det sjove begynde.
Dejen skal nu æltes godt igennem. Boller og andre forme kan nu laves.
Sæt bagværket på en bageplade og lad det hæve i ca. 20- 30 minutter.
Pigerne har under bagningen sørger for at der var godt blus på komfuret, ved at komme brænde på i ny og næ.
Når bagværket er klar til at komme i komfuret, bages det var at tilsætte yderligere 2 stykker brænde.
Bagetid: 10-15 min.
Til alle dem som ikke har brændekomfur skal bagværket bages, i en forvarmet ovn, ved:
 175 grader i ca. 10- 15 min.  (se til bagværket engang i mellem)
Opskriften kommer med i vore kogebog, som lige nu ligger på tegnebordet.

5 Kommentarer

  1. Blomsterpigen

    Hej skønne familie😁
    Jeg glæder mig meget til jeres kogebog.
    At læse med på din blog,giver mig meget inspiration .
    Dbh heidi🤗

    Svar
  2. Husmoder

    Kære Heidi
    Tusind tak for dine altid så rosende ord. Du kan også tro at vi glæder os til at få kogebogen ud. Den har igennem mange år vært under opsejling, men har ikke rigtig haft modet og tiden til at springe ud i det.
    Men nu skal det altså være.
    De bedste husmoderhilsner Berit

    Svar
  3. Unknown

    Hvor er det skønt at se pigerne arbejde sådan. Det må være dejligt at leve på den måde, selvom det selvfølgelig ikke er noget, man lige kommer i tanke om. Glæder mig til at følge dig og familien. Hilsen en gammel husmor, hvor manden heller aldrig, har stået for madlavning og rengøring. 🌹🌹🌹🌹🌹

    Svar
  4. Husmoder

    Tak for dit skønne skriv, det glæder os så meget når vi hører fra folk, så bliv endelig ved med at skrive. Ligeledes er du hjertens velkommen til at stille spørgsmål til os om vort noget anderledes liv, det er der mange der gør kan du tro.

    Det en stor ære for os at pigerne gerne vil være hos mormor og morfar. De har sågar deres legekammerater med fra tid til anden. Vi føler os meget privilegeret.
    Manden i køkkenet, nej tak ….. griner ….. det er ret stressende for den stakkel ved jo ikke hvor tingene står. Tænke sig hvordan det er når hudmoderen er sat skak mat grundet sygdom – det er ikke en sjov tanke. Dog skal det siges at han er assistent når vi forbereder julemiddagen den 24. december, og igen til nytår, er det ham der er primusmotor, dog med min assistance når tingene skal findes frem. Han er god til at lave mad, men i hverdagen sætter han sig bare til bordet. Det er præcis sådan vi vil have det, det fungere bedst for os.
    Hvad rengøringen angår så har vi meget forskellige opfattelse af hvor det er godt nok, så her er det bedst jeg tager styringen 100 %.

    Jeg håber virkelig at du bliver inspireret af at følge os, og husk stil endelig spørgsmål. Og hvis du har et godt råd så kom endelig frem med det. Vi kan alle lærer af hinanden.

    De bedste husmoderhilsner
    Berit

    Svar
  5. Husmoder

    Tak for dit skønne skriv, det glæder os så meget når vi hører fra folk, så bliv endelig ved med at skrive. Ligeledes er du hjertens velkommen til at stille spørgsmål til os om vort noget anderledes liv, det er der mange der gør kan du tro.

    Det en stor ære for os at pigerne gerne vil være hos mormor og morfar. De har sågar deres legekammerater med fra tid til anden. Vi føler os meget privilegeret.
    Manden i køkkenet, nej tak ….. griner ….. det er ret stressende for den stakkel ved jo ikke hvor tingene står. Tænke sig hvordan det er når hudmoderen er sat skak mat grundet sygdom – det er ikke en sjov tanke. Dog skal det siges at han er assistent når vi forbereder julemiddagen den 24. december, og igen til nytår, er det ham der er primusmotor, dog med min assistance når tingene skal findes frem. Han er god til at lave mad, men i hverdagen sætter han sig bare til bordet. Det er præcis sådan vi vil have det, det fungere bedst for os.
    Hvad rengøringen angår så har vi meget forskellige opfattelse af hvor det er godt nok, så her er det bedst jeg tager styringen 100 %.

    Jeg håber virkelig at du bliver inspireret af at følge os, og husk stil endelig spørgsmål. Og hvis du har et godt råd så kom endelig frem med det. Vi kan alle lærer af hinanden.

    De bedste husmoderhilsner
    Berit

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere