Nytåret bliver altid fejret med prompt og pragt, men dog stille. Husbonden og jeg har i gennem mange år holdt nytårsaften hjemme, fordi vi har hunde som er bange for fyrværkeri. Vi har nogen gange haft én gæst eller to, men det er ikke nogen der kommer fast hvert år. I år kommer husmoderens mor, og det bliver også hyggeligt.
Menuen består som vanen tro af flg.:
Forret:
Kold torskeanretning:
til 4 pers.
1 mellemstor torsk
4 æg
4 tomater
1 glas kaviar, sort
mayonnaise( vi bruger hjmmelavet(se opskrift længere nede)købemayonnaise kan også gå an).
1 stor bøtte rejer
karry
salt
dag 1
kog torsken i saltvand, til den skiller.
Lad den stå i vandet til dagen efter.
dag 2
tag fiskekødet fra benene. Se til at der ikke kommer ben med.
Pres fiskekødet godt sammen på det fad som skal anvendes til serveringen af anretningen. Sørg for at der er rigeligt med plads på fadet til æg og tomat i siden.
kom så meget mayonnaise over så det dækker fiskekødet.
kom rejer over så det dækker helt.
Kog æggene hårdkogt.
Del dem og tag forsigtigt blommerne ud i en skål.
rør æggeblommer lend med mayonnaise og karry efter smag.
Kom massen i en sprøjtepose.
Udhul tomaterne og sprøjt æggeblomme-massen i.
Sæt tomater og æg rundt om fadet med fiksekødet.
Put lidt kaviar i æggene.
3 æggeblommer
olie
2 spsk. vineddike
1 spsk. dijonsennep eller taffel sennep
fremgangsmåde:
pisk æggeblommer, sennep og vineddike sammen.
Tilsæt i en lend stråle olien.
Du vil se at massen bliver mere og mere tyk.
Stop piskningen og olietilsætningen, når du syntes mayonnaisen har den rette konsistens.
Håber I får lyst til at lave denne dejlige forret, som også kan laves som portionsanretning.
Hovedret:
Farseret lammekølle m/ råstegte kartofler, hjemmelavet bearnaisesovs, salat
Lammekølle:
1 udbenet lammekølle
1 kg. oksefars
1 bundt persille
2 fed hvidløg ( vi kommer flere i, men ellers er det efter smag)
salt, peber
Kom farsen i en skål og tilsæt persillen, de knuste fed hvidløg. tilsæt salt og peber efter smag. Ælt det godt sammen.
Kom farsen på køllen og bind den sammen.
Læg køllen på en bradepande og sæt den i ovnen og steg den ved 100 grader i 3 1/2 time. vend den under vejs, så den bruner lige over det hele.
Bearnaisesovs (4 personer)
6 æggeblommer (pastoriseret. Dog bruger jeg æggeblommerne fra vores egne æg, og vi lever fint endnu 😉 )
2 spsk suppe (fonden fra julen kan sagtens bruges)
150 gr. smør
2-3 spsk bearnaiseessens (hjemmelavet)
1 tsk hakket persille
Æggeblommerne sammenpiskes med suppen i en kasserolle. Det er vigtigt, at dette gøres omhyggeligt, sovsen skiller da ikke så let. Kasserollen stilles inden i en større gryde med så meget kogende vand i, at det står op ad siderne af den lille kasserolle. De sættes over varmen og vandet skal heletiden være i bevægelse men ikke koge.
Smørret, der skal være delt i små klumper, tilsættes lidt ad gangen og under piskning. Når sovsen begynder at blive jævn, iblandes bearnaiseessensen under fortsat piskning.
Den færdige bearnaisesovs hældes i en varm sovseskål, og persillen drysses over.
Tip: skulle sovsen skille, kan den redes ved at tilsætte lidt mælk (råd fra min søn ældste søn, Kristian).
bearnaisesovs, farseret lammekølle, råstegte kartofler og lid ribsgelé. Det er vore nytårsmenu hvert år |
Bearnaiseessens:
Dessert:
Hjemmelavet citronfromage
Hvor er det skønt, at du giver opskrifter på de forskellige ting. Knus og kram fra Fyn.
Kære Fynbo
Undskyld vore sene svar, men vi har desværre overset dit indlæg- vi beklager meget 🙂
Tak for dine rosende ord- håber du vil følge os.
De bedste Hilsner
Husmoderen