Tja, hvad gør vi nu? Det er et godt spørgsmål, og når jeg stiller det spørgsmål tænker jeg selvfølgelig på disse tider med Coronavirus.
Det korte svar er lev som du plejer, men med stor omtanke for dine medmennesker.
Hvad gør vi på Egegaarden?
Vi passer vores arbejde hver i sær. Husbonden drager med andre ord afsted hver dag, for at sørge for at andre kan trække ud i toilettet. Gå i bad uden de store problemer- han arbejder med kloak.
Se mit job er der mange af jer læsere der spørger ind til.
Hvordan gør du når man ikke kan få mælk?
Svar: man undværer blot mælk, eller køber en anden type end den man plejer.
Gær, hvad med det?
Se her kan jeg jo blot henvise til tidligere indlæg om at bage med surdej. Det kan være lidt svært at få til, men med øvelse så kan det sagtens gå an. Brødet bliver altså også mere lækkert at blive bagt med en surdej. Også er der også lige det ved det, at vores tarmsystem har meget bedre af brød bagt på surdej.
Du kan se hvordan det gøres ved at søge på surdej på forsiden af denne blog.
Her ser endnu et af husmoderens hjemmebagte surdejsrugbrød.
Jeg bruger naturligvis også gær nu og da, men det mest i en snæver vending, altså hvis jeg har haft travlt med andre gøremål og ikke lige har fået bagt. Det kræver nemlig planlægning at bage med surdej. (se tidligere indlæg)
Eller hvis jeg skal bage noget andet hvor jeg ikke kan bruge en surdej.
Boller kan sagtens bages med en surdej lavet på lidt groft hvedemel. Men igen det kræver lidt viden og tålmodighed.
I det gamle bondesamfund, hvad man ikke gær og var meget afhængig af at surdejen blev holdt i live og passet.
Det var som regel de unge piger der havde ansvaret for den del af husholdningen. Og var der mange lufthuller i brødet blev det kaldt “dovnebrød”, fordi det derved ikke var æltet nok.
Man kan tydeligt se det for sig. De unge har også dengang haft andre ting i hovedet end lige det at skulle passe en surdej og bagningen.
Smør, hvordan gør vi uden smør?
Svar: vi laver det selv (læs tidligere indlæg)
Det er nemt at lave smør.
Æg?
Svar: Dem får vi af vores skønne høns, så der har vi ingen ko på isen.
Kartofler og grønsager?
Svar. Det har vi fra sommerens/efterårets høst.
Mel, hvordan med mel?
Jo ser I, vi er jo så nørdet her at vi har vores egen lille melmølle, og kan derfor selv male mel. Dog skal vi købe korn, men det bestiller vi på nettet eller bruger det vi har fået af bønderne fra høsten.
Det er udmærket, når blot det er renset for snavs og jord.
Toiletpapir?
0 kommentarer