Hvordan bager man et godt brød

af nov 11, 2019Madopskrifter0 Kommentarer

Egegaardens rugbrød med hele rugkerne, og græskarkerner.

Det at bage et godt brød er ikke helt så nemt som mange tror, men det er sjovt og sundt at bage sit eget brød.
Mange af vore læsere har skrevet til os for at få gode råd om bagning af brød, specielt surdejs brød.

Vi her på Egegaarden håber at  vi med dette indlæg kan afhjælpe jeres problemer med bagningen ved at beskrive hvad man skal være opmærksom på når man bager et brød.

Se det er at bage et “Ordentligt brød” er, som før nævnt ikke nemt. Det er en videnskab i sig selv, og det kræver lidt erfaring og et godt kendskab til den ovn der skal bruges til bagningen.
Brødbagningen skal ligeledes ses som en kemisk proces, hvor der er mange ting som kan gå galt.

Vi vil i dette indlæg tage udgangspunkt i at det er et surdejs brød der skal bages, fordi det ofte er til netop det læserne har spørgsmål.

Vore Læseres spørgsmål:
– hvorfor hæver mit brød ikke?
– hvorfor er kernerne stadig hårde selv om de har stået i blød?
– hvorfor bliver mit brød klægt inde i og meget bagt uden på?
– hvad skal jeg gøre hvis min surdej virker “død”?
– hvorfor slår skorpen fra når brødet er bagt?

Surdejen

Når du skal i gang med at bage dit surdejsbrød, skal du starte med at tage din surdej ud af køleskabet dagen før du skal bage. Surdejen har ligget i dvale, og skal nu vækkes til live igen.
Stil den på køkkenbordet et par timer og lad den “komme sig”. Fodre den nu med en god kvalitets grov mel og lidt lunkent vand, og lad den hvile til dagen efter. (husk at røre rundt)
Min surdej står altid på køkkenbordet for jeg bager meget brød, og jeg fodre den dagligt.

Din surdej skal dufte syrligt, hvis ikke den gør det er gæringsprocessen ikke i gang.
Du kan redde din surdej ved at lade den stå et par dage længere på køkkenbordet, hvor du dagligt tilser den og fodre den. Så kommer der som regel gang i den. Hvis den, mod forventning stadig ikke begynder at gære og virker slap, kan du tilsætte en lille bitte klump gær på størrelse med en ært. Gæren opløses i lidt vand og røres i den “døde” surdej.

Når du er sikker på at din surdej er klar kan du begynde bagningen.

Se opskrift på brød i andre indlæg på bloggen (brug søgefeltet, og skriv brød. Så kommer der noget op).

Brøddejen

Kom din surdej i den skål du skal rører dejen sammen i. Tilsæt nu salt, lunkent vand, øl (hvis du bruger det. Jeg anbefaler at komme en mørk hvidtøl i din dej. Det giver en god smag og fremmer hævningsprocessen).
Rør rundt og lad dejen stå og hvile i 20 min.
Nu tilsætter du resten af ingredienserne og blander det godt sammen.

Hævningen

Nu skal brøddejen hæve 1. gang (følg den opskrift du bruger).
Når dejen er færdighævet følger du din opskrift og gør den klar til at komme i forme (husk at tage surdej fra til næste bagning).
Hvis ikke dejen hæver er det fordi surdejen ikke har været levedygtig, eller ikke har fået den næring, i form af groft mel og vand, den skulle have.
I den proces du nu er nået til er der ikke så meget andet at gøre end at tilsætte lidt gær for at sætte skub i tingene.
Når dejen begynder at hæve kan du komme videre til næste trin, som er at tilsætte de sidste ingredienser og komme dejen i forme (husk surdej til næste bagning).
Når brøddejen er kommet i forme, skal den hæve lidt igen.
Her er det vigtigt at den ikke hæver for længe for så vil skorpen slå fra det færdige brød. Mit brød hæver til det når kanten af formen.

Bagningen

Se nu er det vigtigt at du kender din ovn rigtig godt. Du kan kun lære din ovn godt at kende ved at bruge den og prøve dig frem.
Det antal grader der står i din opskrift er ikke sikkert det passer helt på din ovn. Det kan træffe at være sådan at din ovn varmer lidt mere eller lidt mindre end den ovn som opskriftskribent har brugt.
Hvis du vil vide hvordan netop din ovn arbejder, kan du bruge et termometer som du lægger ind i ovnen, for at se om din ovn viser den temperatur som anbefales i opskriften.
Hvis ikke det gør det må du justere på temperaturknappen, op eller ned, på din ovn for at find den rette temperatur.
Her er det marginaler vi taler om, for at bagningen mislykkedes.
For de af jer som har haft problemer med at brødet ikke er ordentlig gennembagt kan det være temperaturen under bagningen der ikke er optimal.
Hvis du får et klægt brød kan temperaturen være lidt for høj. Derved bliver brøde hurtigt bagt uden på men ikke inden i, og så bliver det klægt og ikke særligt lækkert at spise.
Nu kender jeg min elektriske ovn rigtig godt, så jeg ved at jeg bare skal slukke for ovnen når brødet har bagt den tid det skal, og lade brødet få eftervarmen, så passer det med at brødet er helt bagt når ovnen er afkølet.

Hele korn

Hvis du tilsætter hele korn i din brøddej, kan jeg anbefale at koge kornene først i rigeligt vand. Derved suger de vand til sig, og dit brød holder sig lækkert og frisk længere. Det udtørre ikke så nemt.
Du kan selvfølgelig også sætte kornene i blød natten over, men min erfaring siger at der er enkelte korn der stadig godt kan være hårde og så øger du ricikoen for at man knækker sine tænder.

Med dette indlæg håber vi at du kan komme videre med bagningen og få en stor succes og glæde ved det.

Husk, bag ikke ved dårligt humør

Husk at du ikke bør bage de dage hvor humøret er lidt nede. Det har stor indflydelse på resultatet.
Hvorfor det er sådan vides ikke, men det er det altså.
Mange har oplevet det.
Husk at lade det nybagte brød stå og køle helt af inden du skære af det. 
Det kan være svært, men det har bedst af at “sætte sig”, som det nu engang hedder.
God bagelyst

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere