Egegaardens rugbrød med hele rugkerne, og græskarkerner. |
Det at bage et godt brød er ikke helt så nemt som mange tror, men det er sjovt og sundt at bage sit eget brød.
Mange af vore læsere har skrevet til os for at få gode råd om bagning af brød, specielt surdejs brød.
Vi her på Egegaarden håber at vi med dette indlæg kan afhjælpe jeres problemer med bagningen ved at beskrive hvad man skal være opmærksom på når man bager et brød.
Se det er at bage et “Ordentligt brød” er, som før nævnt ikke nemt. Det er en videnskab i sig selv, og det kræver lidt erfaring og et godt kendskab til den ovn der skal bruges til bagningen.
Brødbagningen skal ligeledes ses som en kemisk proces, hvor der er mange ting som kan gå galt.
Vi vil i dette indlæg tage udgangspunkt i at det er et surdejs brød der skal bages, fordi det ofte er til netop det læserne har spørgsmål.
Vore Læseres spørgsmål:
– hvorfor hæver mit brød ikke?
– hvorfor er kernerne stadig hårde selv om de har stået i blød?
– hvorfor bliver mit brød klægt inde i og meget bagt uden på?
– hvad skal jeg gøre hvis min surdej virker “død”?
– hvorfor slår skorpen fra når brødet er bagt?
Surdejen
Når du skal i gang med at bage dit surdejsbrød, skal du starte med at tage din surdej ud af køleskabet dagen før du skal bage. Surdejen har ligget i dvale, og skal nu vækkes til live igen.
Stil den på køkkenbordet et par timer og lad den “komme sig”. Fodre den nu med en god kvalitets grov mel og lidt lunkent vand, og lad den hvile til dagen efter. (husk at røre rundt)
Min surdej står altid på køkkenbordet for jeg bager meget brød, og jeg fodre den dagligt.
Din surdej skal dufte syrligt, hvis ikke den gør det er gæringsprocessen ikke i gang.
Du kan redde din surdej ved at lade den stå et par dage længere på køkkenbordet, hvor du dagligt tilser den og fodre den. Så kommer der som regel gang i den. Hvis den, mod forventning stadig ikke begynder at gære og virker slap, kan du tilsætte en lille bitte klump gær på størrelse med en ært. Gæren opløses i lidt vand og røres i den “døde” surdej.
Når du er sikker på at din surdej er klar kan du begynde bagningen.
Se opskrift på brød i andre indlæg på bloggen (brug søgefeltet, og skriv brød. Så kommer der noget op).
Brøddejen
Hævningen
Bagningen
Hele korn
Hvis du tilsætter hele korn i din brøddej, kan jeg anbefale at koge kornene først i rigeligt vand. Derved suger de vand til sig, og dit brød holder sig lækkert og frisk længere. Det udtørre ikke så nemt.
Du kan selvfølgelig også sætte kornene i blød natten over, men min erfaring siger at der er enkelte korn der stadig godt kan være hårde og så øger du ricikoen for at man knækker sine tænder.
Med dette indlæg håber vi at du kan komme videre med bagningen og få en stor succes og glæde ved det.
0 kommentarer