Husmoderen går til rabarberne

af maj 13, 2018Have, Madopskrifter0 Kommentarer

Nu er den skønne rabarber tid endelig kommet, og jeg er som sædvanlig i gang i såvel køkken som have.
Rabarberne skal høstes og udnyttes, sådan at vi i sommermånederne kan få tanket vores vitamindepoter op.

Mine gamle rababerplanter af ukendt sårt, men meget sure,

Mine vinrabarber planter, som er noget sødere i smagen.
Dem har jeg fået af min svigersøn og datter.

I formiddag var jeg først i kirke, og derefter var det hjem og lave rabarbergele, tørret rabarber (har ikke prøvet det før), rabarberkompot og lidt grød blev det da også til.

Hvis du har mod på at lave din egen rabarbergelé får du opskriften her.

500 gr. rabarber, skyllet og ordnet
3- 500 gr. sukker, alt efter smag og hvilke rabarbertype der anvendes
2 dl. vand
1 stg. vanillie
10 blade husblas.
1 tsk. atamon (kan dog undlades hvis man er sikker på at alle urenhedder er væk)

Giver 2- 3 små glas gelé

Rengør de glas du skal bruge. Skold dem godt, husk lågene – især hvis du ikke anvender atamon.

Fremgangsmåde:
Kog rabarberne i vandet sammen med vanilliestangen og sukker.
Når rabarberne er kogt godt bløde, sies væden fra og frugtkødet sættes til side (ikke smide ud).

Opblød husblassen i vand.

Når saften er dryppet fra, koges det atter op, samtidig tages husblassen op af vandet og vrides let. Nu smeltes husblassen i en skål over et vandbad, hvori der er hældt lidt af saften. Det er her vigtigt at man sørger for at husblassen er helt opløst.

Skum saften hvis der er hvidt skum på overfladen af saften i gryden.

Nu hældes husblassen i gryden og den tages af varmen. Pisk godt i gennem sådan at geleen ikke klumper.

Hæld geleen på de rengjorte glas.

Opskriften har jeg fra et husmoderleksikon fra 1940.

Rabarbergelé og frugtkødet med sukker (kompot)

Tip:
Frugtkødet tilsættes lidt sukker, efter smag eller anvendelse.
Serveres til grill kød- retter, eller andre kødretter, som kompot.
Eller du kan bruge det i en æblekage (laves som du laver en gammeldaws æblekage med kageraps. Hvis du anvender en sødet rasp skal du blot være varsom med sukkeret i frugtkødet. Rabarberkagen serveres med flødeskum eller cremefraishe.
Det kan dog ikke så længere end et par dage i køleskab inden det bør anvendes

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere