På torsdag er det dagen før storbededag, og der er som bekendt hvede aften. Derfor skal jeg og Minna Rosa bage hveder torsdag.
Herunder får du den opskrift jeg har brugt gennem de seneste år. Den syntes vi på Egegaarden er lækker.
Varme hveder
Traditionen med at spise varme hveder opstod, fordi bededag skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag.
Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri, og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil gudstjenesten og måtte hverken arbejde, rejse, lege eller spille.
Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage frisk brød på dagen. I stedet bagte bagerne hvedeknopper aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden bededag og varme dem på selve dagen.
Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri, og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil gudstjenesten og måtte hverken arbejde, rejse, lege eller spille.
Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage frisk brød på dagen. I stedet bagte bagerne hvedeknopper aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden bededag og varme dem på selve dagen.
Opskrift på varme hveder
Tilberedningstid: 60 min.
Antal: 16 stk.
Ingredienser:
50 g gær
4 dl sødmælk
2 æg
½ tsk salt
1 tsk stødt kardemomme
1 spsk sukker
ca. 675 g hvedemel
Lun mælken let og udrør gæren heri.
Antal: 16 stk.
Ingredienser:
50 g gær
4 dl sødmælk
2 æg
½ tsk salt
1 tsk stødt kardemomme
1 spsk sukker
ca. 675 g hvedemel
Lun mælken let og udrør gæren heri.
Pisk æggene sammen (tag 2 spsk af æggemassen fra til pensling) og tilsæt resten. Drys salt, kardemomme og sukker over melet bland det godt, og tilsæt mel efterhånden.
Ælt dejen sammen til en let og smidig dej.
Tildæk den og lad den hæve 30 minutter.
Tag dejen ud på bordet, ælt den igennem og form dejen til 16 boller. Læg dem på en bageplade med bagepapir, med ca. 1½ cm. imellem bollerne.
Lad dem efterhæve 20 minutter.
Pisk den gemte æggemasse med lidt vand og pensl bollerne. Bag dem ved 200 grader i ca. 18-20 minutter.
Lad bollerne køle lidt af, flæk dem, læg dem tilbage på bagepladen med skærefladen opad, og lad dem tørre i ovnen ved 200 grader i 4-5 minutter.
Nyd de varme hveder med smør og måske solbærsyltetøj.
0 kommentarer