Her er mit bud på et lækkert surdejsbrød. Som beskrevet i tidligere indlæg, har vores fordøjelsessystem ikke godt af for meget gær, så derfor er surdejsbrød et god alternativ for gæren. Som glutenallergiker, må jeg lytte meget til min mave og har fundet ud af at surdejsbrød, for mig, er det bedste.
Mange glutenallergikere kan tåle ølandshvede, derfor anvender jeg denne melsort, og det fungere fint.
Her får du opskriften på 2 brød
Til det her brød har jeg brugt følgende:
Surdej(laves 3-4 dage før anvendelse, da den skal arbejde)
1 spsk. sigtet ølandshvede
1 spsk. groft ølandshvede
1 lille klump gær på størrelse med en ært
Dette røres ud i liedt vand så det bliver let flyende
Stil dejen på køkkenbordet 3-4 dage inden den skal bruges i brøddejen. Rør i den 3-4 gange dagligt. Foder den med lidt (et drys) mel og vand fra tid til anden. Dejen vil begynde at lugte gæret og boble Når den gør det så har den den rigtig godt.
Vask dine hænder godt og grundigt før du begynder på brødene
Dej
1 portion surdej
2 dl. groft ølandshvede
sigtet ølandshvede til dejen er lind
1 liter lunken vand
en lille håndfuld salt.
fremgangsmåde:
Kom surdej, vand og salt i en bageskål og rør det godt rundt med en ske.
Lad det hvile i ca. 20 minutter.
Kom derefter det grove mel i og ælt det godt ud så der ikke er nogen klumper. Brug dine hænder, så har du mere føling med dejen.
Tilsæt nu det sigtet ølandshvede lidt ad gangen, til dejen slipper og er lind.
Sæt dejen i køleskabet i 24 timer, den skal hvile
Når dejen har hvilet tages den ud af køleskabet, lad den stå på køkkenbordet til den ikke virker køleskbas-kold længere. Nu skal den “lives op” med en gang æltning- brug dine næver og muskler, så bliver det bedst.
Del dejen i 2 og form dem til brød.
Stil brødene til hævning et lunt sted, til de er blevet dobbelt så store.
Tænd ovnen 225 grader
Bag brødene i en forvarmet ovn i 3- 5 min. (alt efter hvordan din ovn er). Hold øje med brødene, når det begynder at tage lidt farve skrues ned på 175 grader og bages nu videre i 30-45 min. (se til brødene jævnligt).
0 kommentarer