Her på Egegaarden kan vores øl godt blive for gammelt. Det er ikke fordi at vi er afholdsmennesker, men der bliver bare ikke drukket ret meget i vores hjem. Og derfor kan det godt ske at vores øl bliver for gamle.
Når det sker at vore bajere overskrider salgsdatoen, bliver de ikke smidt ud. Nej de bliver brugt til brødbagningen.
Jeg bruger ikke ret meget gær, generelt, men noget skal der jo til at få brøddejen til at hæve. Og for at drøje på gæren kan jeg finde på at bruge sådan noget som gæret æbler, surmælksprodukter og øl. Når jeg bruger øl er det for det meste mørk hvidtøl. Det giver brødet en lidt sødere smag samtidig med at det smager godt sammen med den nøddeagtige smag fra ølandshveden.
Til dagens bagning har jeg brugt en påskebryg, og resultatet er virkelig godt.
Du behøver ikke være bange for at de procenter der er i øllen giver bagslag i form af tømmermænd, og ej hellere bliver du alkoholiker af at spise brødet.
Alkoholen fordamper under bageprocessen.
Opskrift på mit bajerske brød.
10 gr. gær
½ fl. øl (alt slags øl kan bruges) (flaske = almindelig flaske og ikke ½ liter)
1 dl surmælksprodukt
1 l. lunken vand
en lille håndfuld salt
Disse ingredienser blandes, og hviler ca ½ time på køkkenbordet.
ølandshvede sigtet ( på slum)
Nu tilsættes melet gradvist mens der æltes.
Når dejene er samlet men stadig er lidtklistret sættes den til hævning 3-5 timer (hævetiden kan variere alt efter temperaturen i det rum den står i. Jo koldere rum jo længere hævetid). Hold et godt øje med dejen mens den hæver.
Jeg plejer at sige når den er ved kanten af min bageskål er den klar til at blive æltet igen og formet til brød.
Når dejen er færdighævet æltes den grundigt igen. Alt luft skal æltes ud af dejen, ellers bliver brødene til “dovnebrød”(forklaring senere i indlægget).
Nå dejen er godt hævet deles den i 2 portioner og formes til brød. De lægges i hver sin smurt bageform.
Nu hæver brødene igen (klip/skær i overkanten af brødet. Det gavner hævningen og formen på det færdige brød).
hæver til de når kanten på formene og sættes nu i en forvarmet ovn på 150-170 grader (alt efter hvordan din ovn varmer. Deter der nemlig forskel på. Min varme hårdt). BRUG IKKE VARMLUFT.
Bagetid: ca. 50 min.
Mit lækre bajerske brød |
TIPS: du kan med fordel tilsætte solsikkekerner til dejen inden du tilsætter melet. Det smager pragtfuldt med lidt Andrea kerner i (Andrea er en dukke fra min barndoms børne TV, og hun spiste solsikkekerner).
Dovnebrød
Jeg lovede lige at fortælle hvad dovnebrød er, og her kommer det så.
I gamle dage var det de unge piger der skulle sørge for at bage familiens daglige brød. Jeg tror at de unge dengang, som nu, havde lidt travlt med alt muligt andet end lige det de skulle. For det hændte til tider at brøddejen ikke blev æltet godt nok og så fik den unge skylden for at lave et dovnebrød.
0 kommentarer