Fra endnu en læser at jeg blevet anmodet om at give min egen opskrift på sigtebrød.
Som en service til mine læsere giver jeg både den almindelige og den til gluten -/og laktose allergikere, som jeg.
Den almindelige:
3 dl kærnemælk
3 dl. meget varmt vand
1 pk. gær
1 spsk groft salt
ca. 750 gr. sigtemel (indeholder 70% hvedemel og 30% sigtet rugmel)
1 æg til pensling
Fremgangsmåde:
hæld kærmemælk, vand sammen i bageskålen og bland det godt. Tilsæt gær og salt, og lad det hvile i 20-30 min.
Tilsæt nu mel og ælt dejen godt og grundigt igennem. Den må godt være lidt klisteret.
Lad dejen hæve 20-30 min.
Form dejen til 2 brød (tilsæt gerne lidt mere mel hvis den stadig er klisteret).
Tænd ovnen på 180 gr.
Sæt brødene til hævning i 20 min.
Pensel brødene og bag dem i 45 min. Se til brødene. Bank på brødene og hør om de lyder hule. Såfremt de gør det er de færdige. Ellers bag dem 10-15 min. længere.
Den til allergikere:
3 dl. laktose fri A 38
3 dl meget varmt vand
2 dl. mørk hvidtøl
20 gr. gær
1 spsk groft salt
ca 850 gr. ølandshvede
1 æg til pensling
Fremgangsmåde:
Næsten den sammen som ovenfor, men her kommes hvidtøl i sammen med A38, og vand.
Erstat sigtemelet med Ølandshvede.
Info:
Mange glutenallergikere kan godt tåle ølandshvede, fordi der er et minimalt indhold af gluten. men det er selvfølgelig individuelt fra person til person.
Der er ikke andet at sige end “prøv dig frem”.
Gluten er medvirken til at brødet hæver, og da der ikke forefindes ret meget gluten i Ølandshvede, er A 38 og hvidtøl en god “hjælper” til at få brødet til at hæve.
0 kommentarer