Nu er sensommeren godt i gang, og det betyder at brombær, æbler og pærer skal høstes. Det er for mig den bedste og smukkeste årstid.
De æbler som er faldet ned og ligger umodne på jorden kan så udemærket anvendes til gelé, i stedet for at gå til. Man skal huske på det er også mad.
På billedet ser du gårsdagens opsamlings-høst.
Dem skyller jeg og og skære dem i stykker med kernehus og dass- ganse- molivitten. Putter dem i en gryde med lidt vand, og koger dem til de er helt kogt ud (hold lidt øje med om der er lidt væde ved. De meget umodne æbler har ikke ret meget væske i sig og koger dermed let tør).
Når de er kogte hældes det hele i en stor so og lad væden dryppe af i en skål natten over.
Af mål væden.
1 l. væde= 1kg sukker (kan dog mindskes hvis væden føles “tyk”. Derved er der meget pektin (stivelse) i æblerne.
kog væden op igen, og skum urenhederne fra med en hulske. Kom herefter 1 spsk atamon i.
Hæld geleen på rengjorte glas (se under indlægget Ketchup), og luk til med et tætsiddende låg.
Æblegelé |
Geleen smager fortræffeligt til lam og mørkt kød. Og er vildt lækker på gammeldags æblekage.
Hen under vinteren kan du tage et glas frem og få en smag af sommer…mums det er lækkert.
0 kommentarer