Lanbokvindens bondebrød

af aug 19, 2015Madopskrifter0 Kommentarer

Inden du går i gang: Sørg for en god håndhygiejne da brød bliver bedst når det er æltet med håndkraft. Herved har du bedre “føling” med dejen.
Såfremt du af anden årsag ikke magter håndæltning er det godt med en røremaskine.
Du skal bruge
5 gr. gær
1 l. vand
1 tsk. salt (havsalt)
½ fl. mørk hvidtøl
1 spsk. smør (jeg bruger hjemmelavet smør)
150 gr. øllandshvede
1 kg. rugmel

Alle ingredienser jeg bruger er danske råvare og økologiske, således at jeg støtter vores egne landmænd.

Fremgangsmåde:
Vandet hældes i en gryde sammen med smør. Varmes op (lillefinger metoden).
Gær og slat kommes i bageskålen.
Når vandet og smøret er varmet op kommes det i bageskålen og blandes godt sammen med gæren og salt. (Hvis vandet er blevet lidt for varmt kan du tilsætte den mørke hvidtøl inden det kommes i gærmassen. Derved nedkøler du vandet og den får den rette temp.)
Tilsæt den mørke hvidtøl (hvid det ikke er gjort.
Nu tilsættes meltyperne lidt af gangen mens der æltes godt og grundigt.
Når alle ingredienser er tilsat vil dejen stadig være godt klistret.
Nu kan du tage en lille håndfuld dej fra til surdej, sådan at du ikke behøver at bruge gær ved næste bagning. SE ENDVIDERE BESKRIVELSE NEDENFOR)
Nu sættes dejen til hævning i køleskabet med et fugtigt klæde over (klædet skal røre dejen for at undgå at den tørre ud og danner skorpe)

Dejen skal minimum hæve i 24 timer, den kan sagtens hæve længere hvis det passer bedre ind i dit dagsprogram.

Når dejen er hævet færdig i køleskabet, tages den ud og lad den hvile i 20-30 min.
Nu kan du begynde æltningen på ny. Du vil opleve at dejen er knapt så klistret som da du satte den i køleskab. Det er fordi melet har fået “lov til ” at suge væden til sig. Det gør at brødet ikke tørre så nemt ud og holder sig frisk længere.
Hvis du syntes dejen stadig er for våd til at blive æltet kan du drysse lidt ølandshvede på bordpladen, men pas på ikke at dejen bliver for tør.
Nu formes dejen til 2 runde lige store kugler og sættes på en bageplade med bagepapir. Lad brødene hæve i endnu 2 timer.
Pensel brødene med æg tilsat sesamfrø eller birkes og sæt dem herefter i ovnen ved 175 grader i 30 min. (brug ikke varmluft, se nedenfor).

Surdej: 
Tilsæt din surdej lidt vand så den bliver tyktflydende og lad den stå et par dage på køkkenbordet. Tilse den dagligt og “fodre den gerne med lidt mere mel og vand og rør godt rundt. Når du syntes den begynder at dufte syrnet kan du enten bruge den i nyt bagværk, eller du kan putte den i emballage med et tætsluttet låg til næste gang du skal bage brød

Varmluft:
Jeg bruger af princip aldrig varmluft til gærdej, da det udtørre brødet/dejen.

før bagning

Og så til det vigtigste ….smagsprøven med hjemmelavet smør…mums

Jeg ønsker dig rigtig god fornøjelse med arbejdet. Men pas på brødene er tæmmelig vanedannende 🙂

Brødene er velegnet til frysning.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere